"Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam,menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama" -Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan Prof.Dr.Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi-

Friday, February 17, 2012

Rasulullah, Kekasih Allah

Hari ni nk share satu sajak  yang saya cipta sendiri. Ambil masa dalam dua jam jugak nak hasilkan sajak ni. Rasa macam lama sngt kan? ish3,teruknya. Sebenarnya idea tu ada tapi nk karang ayat tu ambil mase sikit.hehe.. Actually, saya ada masuk pertandingan sajak di sekolah sempena maulidurrasul haritu. Saje je nak masuk p'tandingan ni sebab x pernah masuk pun mana-mana p'tandingan cipta sajak. Tak kesahlah nanti menang ke tak. Hehe.. Semoga bermanfaat sajak ini ! ^^




Malam isnin subuh yang indah,
12 Rabiul Awwal yang penuh keberkatan,
Lahirnya Nabi junjungan mulia,
Hadirnya membawa cahaya,
Hadirnya membawa limpahan rahmat,
Buat seluruh umat manusia di bumi.

Ya Rasulullah, Ya Habibullah,
Adakah seseorang yang lain yang lebih sempurna daripadamu?
Adakah seseorang yang lain yang lebih mulia daripadamu?
Sehingga jutaan malaikat tidak berhenti-henti berselawat atasmu.

Ya Rasulullah, Ya Habibullah,
Sungguh besar pengorbananmu buat kami,
Berkorban bahkan dengan darah dan air mata,
Dalam menyebar agama Allah,
Walau dicaci, dimaki, bahkan dicederakan,
Namun tidak pernah engkau mengeluh atau berputus asa.

Ya Rasulullah, Ya Habibullah,
Besarnya cintamu terhadap kami,
Sehingga detik-detik pemergianmu juga,
Engkau masih memikirkan tentang kami,
Saat bibirmu mulai kebiruan,
Ummatii..Ummatii..Ummatii,
Itulah perkataan terakhirmu.

Ya Rasulullah, Ya Habibullah,
Terima kasih atas limpahan rahmat dan cahaya yang kau sebar di bumi,
Terima kasih atas cintamu kepada kami,
Terima kasih atas segala pengorbanan dan penat lelahmu,
Terima kasih atas doa-doa indahmu buat kami,
Sungguh, kami tidak mampu membalasnya.
Terima kasih Ya Rasulullah!


6 comments:

  1. mabruk diebah... pengisian yang sungguh2 baik...
    truskan.. insyaAllah.. =)

    ReplyDelete
  2. syukran raihanah ^_^
    doakan ana eh =)

    ReplyDelete
  3. Salam Alayks..wahh nice sajak..insyaALLAH bleh mng nie..hehe..sajak yg mnarik n mnyentuh kalbu..teruskan bertinta dijalan ALLAH..May AllAH bless.. ^__^

    ReplyDelete
  4. syukran :)
    alhamdulillah terpilih antara 5 sajak terbaik ^^

    ReplyDelete
  5. oooh..nie lah sajak yg awak mng ari tu! mmg patut mng pon :)

    ReplyDelete